Resepi Kari Ikan Siakap Tanpa Santan

بِسْÙ…ِ اللَّÙ‡ِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Kari ikan siakap

Resepi Kari Ikan Siakap Tanpa Santan:

Bahan-bahannya:


  • 1 ekor ikan siakap sederhana besar
  • 5 ulas bawang putih (potong halus atau tumbuk)
  • 1 biji bawang besar (hiris mayang atau tumbuk)
  • 1 inci halia (hiris nipis)
  • 1 sudu kecil Halba
  • 1 sudu kecil Jintan
  • 75 gram serbuk kari (MF suka guna serbuk kari BABA'S pedas, ni pun tak pedas sangat nak lagi pedas tambah serbuk cili BABA'S)
  • 1 biji tomato
  • 3 sudu besar air asam jawa
  • Garam dan gula sebagai perasa

Cara memasak:


  1. Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia, halba dan jintan hingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air suam. Kemudian tambahkan air untuk jadikan lebih kuah.
  3. Bila dah mendidih, masukkan ikan siakap dan juga air asam jawa. Biarkan ikan dan semuanya sebati.
  4. Akhir sekali, masukkan tomato, dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan mereneh dalam 5 minit.
  5. Siap untuk dihidang. 

Mudah je kan... Tak sampai 20 minit masak kari ni.. 

Selamat​ mencuba!

Post a Comment

0 Comments