بِسْÙ…ِ اللَّÙ‡ِ الرَّØْÙ…َÙ†ِ الرَّØِيم
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Resepi Kari Ikan Siakap Tanpa Santan:
Bahan-bahannya:
- 1 ekor ikan siakap sederhana besar
- 5 ulas bawang putih (potong halus atau tumbuk)
- 1 biji bawang besar (hiris mayang atau tumbuk)
- 1 inci halia (hiris nipis)
- 1 sudu kecil Halba
- 1 sudu kecil Jintan
- 75 gram serbuk kari (MF suka guna serbuk kari BABA'S pedas, ni pun tak pedas sangat nak lagi pedas tambah serbuk cili BABA'S)
- 1 biji tomato
- 3 sudu besar air asam jawa
- Garam dan gula sebagai perasa
Cara memasak:
- Tumiskan bawang putih, bawang besar, halia, halba dan jintan hingga naik bau.
- Kemudian, masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air suam. Kemudian tambahkan air untuk jadikan lebih kuah.
- Bila dah mendidih, masukkan ikan siakap dan juga air asam jawa. Biarkan ikan dan semuanya sebati.
- Akhir sekali, masukkan tomato, dan perasakan dengan garam dan gula. Biarkan mereneh dalam 5 minit.
- Siap untuk dihidang.
Mudah je kan... Tak sampai 20 minit masak kari ni..
Selamat mencuba!
0 Comments