Kek Cheese Leleh Simple Tapi Confirm Menjadi dan Sedap

بِسْÙ…ِ اللَّÙ‡ِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Kek Cheese Leleh Simple Tapi Confirm Menjadi dan Sedap

Kek Cheese Leleh Simple Tapi Confirm Menjadi dan Sedap

Bahan-bahan:


  • 5 biji telur
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 sudu besar ovalate
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 5 sudu besar butter atau 1/4 cawan minyak jagung
  • 1 1/2 cawan tepung gandum 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat 
  • 5 sudu besar susu sejat atau susu cair full cream


Bahan untuk topping

  • 1/4 whipping cream atau susu cair
  • 1 tiub tartura cream cheese 250g
  • 1 cawan susu pekat 
  • Keju cheedar yang diparut 


Cara membuatnya kek cheese leleh

  1. Pukul telur, gula, esen vanila, ovallate hingga kembang dan gebu. 
  2. Sementara tunggu bahan tu kembang, cairkan butter. 
  3. Ayak kan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. 
  4. Masukkan tepung yang siap diayak sedikit demi sedikit dalam adunan dan adun hingga sebati dengan kelajuan yang perlahan. 
  5. Masukkan susu cair atau susu sejat. Pukul 2 minit kemudian hentikan mixer. 
  6. Masukkan butter yang dicairkan atau minyak tadi dan gaul balik je dengan tangan hingga sebati. 
  7. Kemudian, bolehlah masukkan dalam loyang. MF guna bekas kecil untuk sekali makan. Jika buat dalam loyang besar alas dengan baking paper dulu dan tutup permukaan loyang dengan tuala atau plastik. 
  8. Kukus selama 30 minit... Jangan lebih nanti kek akan mendap kat tengah. 

Cara buat topping 

  1. Pukul kan bahan buat topping hingga sebati dan cream cheese tak berketul. 
  2. Tuangkan Topping atas kek yang telah sejuk... 
  3. Kemudian hias dengan parut kan keju cheedar. 


Nak sedap masukkan dalam peti sejuk. Untuk bancuhan dengan sukatan ini boleh dapat 10 bekas yang macam dalam gambar tu... 

Kredit resepi: Maria Firdz

Post a Comment

0 Comments