بِسْÙ…ِ اللَّÙ‡ِ الرَّØْÙ…َÙ†ِ الرَّØِيم
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Kek Cheese Leleh Simple Tapi Confirm Menjadi dan Sedap
Bahan-bahan:
- 5 biji telur
- 1 cawan gula kastor
- 1 sudu besar ovalate
- 1 sudu kecil esen vanila
- 5 sudu besar butter atau 1/4 cawan minyak jagung
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 5 sudu besar susu sejat atau susu cair full cream
Bahan untuk topping
- 1/4 whipping cream atau susu cair
- 1 tiub tartura cream cheese 250g
- 1 cawan susu pekat
- Keju cheedar yang diparut
Cara membuatnya kek cheese leleh
- Pukul telur, gula, esen vanila, ovallate hingga kembang dan gebu.
- Sementara tunggu bahan tu kembang, cairkan butter.
- Ayak kan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat.
- Masukkan tepung yang siap diayak sedikit demi sedikit dalam adunan dan adun hingga sebati dengan kelajuan yang perlahan.
- Masukkan susu cair atau susu sejat. Pukul 2 minit kemudian hentikan mixer.
- Masukkan butter yang dicairkan atau minyak tadi dan gaul balik je dengan tangan hingga sebati.
- Kemudian, bolehlah masukkan dalam loyang. MF guna bekas kecil untuk sekali makan. Jika buat dalam loyang besar alas dengan baking paper dulu dan tutup permukaan loyang dengan tuala atau plastik.
- Kukus selama 30 minit... Jangan lebih nanti kek akan mendap kat tengah.
Cara buat topping
- Pukul kan bahan buat topping hingga sebati dan cream cheese tak berketul.
- Tuangkan Topping atas kek yang telah sejuk...
- Kemudian hias dengan parut kan keju cheedar.
Nak sedap masukkan dalam peti sejuk. Untuk bancuhan dengan sukatan ini boleh dapat 10 bekas yang macam dalam gambar tu...
Kredit resepi: Maria Firdz
0 Comments