Resepi Pancake Pandan Yang Sangat Gebu dan Lembut!

بِسْÙ…ِ اللَّÙ‡ِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Pancake Pandan Yang Sangat Gebu dan Lembut! | Pancake satu menu sarapan yang seakan lempeng kalau bagi orang Melayu. Tapi bagi orang Barat, disebut Pancake. 

Pancake resepi yang mudah dan ringkas untuk dijadikan menu sarapan pagi atau minum petang. 
Tetapi nak dapatkan pancake yang gebu dan lembut walaupun dah sejuk tu ada caranya dan ada resepinya. 

Di sini #mariafirdzkitchen nak kongsikan satu resepi Pancake Pandan yang sangat gebu dan lembut macam span... Kekal gebu dan lembut walaupun sampai petang atau esok hari. 


Resepi Pancake Pandan Yang Sangat Gebu dan Lembut!


Bahan-bahan:

Bahan A

1 3/4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil serbuk penaik
2 sudu besar gula
2 biji kuning telur
200 ml susu segar
1 sudu besar emelco pandan atau pes panda
1 sudu kecil perasa pandan 
1 sudu besar minyak masak atau butter yang dicairkan.

Bahan B

2 biji putih telur
2 sudu besar gula

Masukkan minyak masak, dan kacau lagi sehingga adunan betul-betul sebati.


Cara membuatnya:

Ayak tepung dan serbuk penaik, dan ketepikan.

Dalam mangkuk lain, satukan telur, gula, susu, pes pandan dan perasa pandan, kacau rata.
Kemudian masukkan tepung dan kacau lagi hingga adunan sebati. Ketepikan. 

Kemudian, untuk bahan B, pukul putih telur guna mixer hingga berbuih... Kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikit.
Tambahkan kelajuan mixer dan pukul putih telur hingga meringue atau bertanduk. 

Sendukkan adunan putih telur kedalam adunan bahan A sedikit demi sedikit sehingga habis dan kacau sehala menggunakan senduk hingga sebati. Masukkan minyak masak, dan kacau lagi sehingga adunan betul-betul sebati.


Panaskan pan atau kuali anti lekat dan tuang adunan sesenduk atas pan... Apabila berbuih, boleh terbalikkan. 
Apabila dah keperangan, boleh diangkat. 

Ulang hingga adunan habis. 
Siap untuk dihidang. 


Mudahkan... selamat mencuba... 

Post a Comment

0 Comments