بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)
Resepi Donut Gebu Sampai Esok, Guna Sukatan Cawan Je| Donut satu kuih lama yang tak lapik dek zaman...
.
Kuih donut ni sesuai di makan waktu pagi, petang ataupun malam pun boleh.. Asalkan tak melebih...
.
Ramai kata, nak dapatkan donut yang gebu, lembut dan tahan lembut walaupun dah sejuk tu susah... Kena guna bahan premium..
Tapi ni saya nak kongsi kan resepi biasa-biasa tapi hasilnya luar biasa.
Resepi donut gebu ni biasa... Tapi kali ni saya olah dengan perisa coklat..
.
Tak mudah juga sebenarnya sebab bila resepi asal ditambah dengan bahan perisa jenis tepung atau serbuk.. Boleh menjadikan kuih kita tak jadi.
.
Kali ni InshaAllah... Pasti menjadi...
.
Resepi donut coklat gebu dijamin sampai esok pun gebu lagi... Yang penting tak perlukan penimbang... Resepi donut gebu coklat, guna sukatan cawan je.. Apa-apa cawan pun boleh.
Bahan-bahan
Bahan A
1 paket yis mauripan
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
1 1/4 cawan air suam
Bahan B
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar (membukit) serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar marjerin (saya guna planta)
Sedikit garam halus
Cara-caranya:
- Satukan kesemua bahan A, kacau bagi sebati dan biarkan hingga yis tu mengembang.
- Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, dan soda bikarbonat, dan ayak kan.
- Kemudian masukkan marjerin dan garam dalam tepung yang telah di ayak.
- Gaulkan marjerin dalam tepung hingga sebati.
- Masukkan bahan A ke dalam tepung tadi, dan gaul hingga menjadi doh. Kalau tak cukup... Boleh tambah air sikit-sikit sehingga jadi doh dan tak melekat kat tangan.
- Rehatkan doh selama 30 minit.
- Lepas 30 minit, canai kan dan terap lah dengan acuan donat. Kalau nak buat bentuk lain pun boleh.
- Goreng dalam minyak yang sederhana panas.
- Masa menggoreng ni agak-agak je la ye.. Sebab warna hitam.. Tak nampak dah garing ke apa...😅
- Dah siap goreng, toskan minyak.
- Gaul dengan gula halus atau gula icing... Tak pun gula biasa, kisar halus dan taburkan atas Donut.
Sedia untuk dimakan.
.
Walaupun dah sejuk tetap sedap dan lembut gebu...
Makan panas-panas bertambah sedap... Tak sedar habis 5 6 biji sekali hadap. 😆
Selamat mencuba...
0 Comments