Resepi Donut Gebu Sampai Esok, Guna Sukatan Cawan Je

بِسْÙ…ِ اللَّÙ‡ِ الرَّØ­ْÙ…َÙ†ِ الرَّØ­ِيم 
(Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang)


Resepi Donut Gebu Sampai Esok, Guna Sukatan Cawan Je| Donut satu kuih lama yang tak lapik dek zaman...
.
Kuih donut ni sesuai di makan waktu pagi, petang ataupun malam pun boleh.. Asalkan tak melebih...
.
Ramai kata, nak dapatkan donut yang gebu, lembut dan tahan lembut walaupun dah sejuk tu susah... Kena guna bahan premium..

Tapi ni saya nak kongsi kan resepi biasa-biasa tapi hasilnya luar biasa.

Resepi donut gebu ni biasa... Tapi kali ni saya olah dengan perisa coklat..
.
Tak mudah juga sebenarnya sebab bila resepi asal ditambah dengan bahan perisa jenis tepung atau serbuk.. Boleh menjadikan kuih kita tak jadi.
.
Kali ni InshaAllah... Pasti menjadi...
.
Resepi donut coklat gebu dijamin sampai esok pun gebu lagi... Yang penting tak perlukan penimbang... Resepi donut gebu coklat, guna sukatan cawan je.. Apa-apa cawan pun boleh. 

Resepi Donut Gebu Sampai Esok, Guna Sukatan Cawan Je


Bahan-bahan

Bahan A

1 paket yis mauripan
2 sudu besar susu pekat
2 sudu besar gula
1 1/4 cawan air suam

Bahan B

3 cawan tepung gandum
2 sudu besar (membukit) serbuk koko
1 sudu kecil baking powder 
1 sudu kecil soda bikarbonat
2 sudu besar marjerin (saya guna planta) 
Sedikit garam halus

Cara-caranya:

  1. Satukan kesemua bahan A, kacau bagi sebati dan biarkan hingga yis tu mengembang. 
  2. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder, dan soda bikarbonat, dan ayak kan. 
  3. Kemudian masukkan marjerin dan garam dalam tepung yang telah di ayak. 
  4. Gaulkan marjerin dalam tepung hingga sebati. 
  5. Masukkan bahan A ke dalam tepung tadi, dan gaul hingga menjadi doh. Kalau tak cukup... Boleh tambah air sikit-sikit sehingga jadi doh dan tak melekat kat tangan. 
  6. Rehatkan doh selama 30 minit. 
  7. Lepas 30 minit, canai kan dan terap lah dengan acuan donat. Kalau nak buat bentuk lain pun boleh. 
  8. Goreng dalam minyak yang sederhana panas. 
  9. Masa menggoreng ni agak-agak je la ye.. Sebab warna hitam.. Tak nampak dah garing ke apa...😅
  10. Dah siap goreng, toskan minyak.
  11. Gaul dengan gula halus atau gula icing... Tak pun gula biasa, kisar halus dan taburkan atas Donut. 


Sedia untuk dimakan. 
Walaupun dah sejuk tetap sedap dan lembut gebu... 

Resepi Donut Gebu Sampai Esok, Guna Sukatan Cawan Je


Resepi Donut Gebu Sampai Esok, Guna Sukatan Cawan Je


Makan panas-panas bertambah sedap... Tak sedar habis 5 6 biji sekali hadap. 😆

Selamat mencuba... 



Post a Comment

0 Comments